U organizaciji Udruženja studenata medicine u BiH, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla od 1. do 31. avgusta 2017. godine realizuje se projekat profesionalne razmjene studenata.

JZU UKC Tuzla će narednih mjesec dana biti nastavna baza za praktičnu nastavu studenata iz Turske, Rusije i Italije. U okviru projekta „Klinička praktična nastava BoHeMSA“ studenti će imati priliku da se upoznaju sa procedurama i načinom rada iz oblasti neurohirurgije, neurologije,kardiohirurgije, oftalmologije, ginekologije, pedijatrije kao i invazivne kardiologije, dok je Sektor za naučno-istraživački rad i stručno usavršavanje u saradnji sa načelnicima Klinika izvršio izbor mentora koji će voditi edukacijske aktivnosti studentima za vrijeme boravka.

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla je organizovan prijem za studente na kome je direktor UKC Tuzla, doc. dr. Nešad Hotić poželio dobrodošlicu studentima te istakao važnost edukativnih projekta i saradnje zbog obostrane razmjene iskustava i uspostavljanja kvalitetnih profesionalnih veza.

Kako u Udruženja studenata medicine u BiH (BoHeMSA) ističu problem s kojim se studenti susreću jeste nedostatak adekvatne pripreme, prakse i usavršavanja vještina koje bi trebalo da omoguće budućim doktorima da pravilno odgovore svakom zadatku.

BoHeMSA je udruženje studenata medicine u Bosni i Hercegovini, koje je punopravan član svjetske federacije udruženja studenata medicine IFMSA. BoHeMSA kroz svoje komitete organizuje razne projekte kako na lokalnom tako i na globlanom nivou, a pod pokroviteljstvom IFMSA i ostalih partnerskih organizacija.

(TIP)

Vesta Radio 91.2